De bouw van de Amsterdome is in volle gang en stukje bij beetje zie je steeds meer details van het gebouw terugkomen. De gigantische koepel wordt vanaf november in gebruik genomen als evenementenlocatie, maar ligt nu nog in handen van aannemer APR Projects. Gerhard, projectleider van Amsterdome, vertelt in de uitvoerderskeet alles over de bouw.

Van Iphone 8 naar Iphone 1
Hoe APR Projects bij de bouw betrokken raakte? Het bedrijf werd uitgenodigd als ‘domebouwer’ om bij het project te komen kijken. In 1998 heeft APR Projects een aantal Temcor domes op de wereld gezet, en heeft daarmee al een aantal jaar ervaring met het bouwen van domes. “Wij kregen uiteindelijk de klus”, vertelt Gerhard. “Er zit wel een verschil tussen deze koepel en een Temcor Dome. De Amsterdome was de eerste koepel in zijn soort in Nederland. Ik vergelijk het met een Iphone 1. Daarna zijn er meer koepels gebouwd. De Temcor dome is, qua ontwikkelingen, vergelijkbaar met een Iphone 8.” Met de bouw van deze koepel zet het bedrijf dus een stap terug in de geschiedenis. “Dat is, vooral in het kader van circulair bouwen, een ontzettend leuke uitdaging.”

Inzoomen op oude tekeningen
Toen Gerhard voor het eerst van het project hoorde, begonnen zijn handen meteen te jeuken. “Zo’n koepel uit de jaren '70 is natuurlijk ontzettend uniek. Ik had meteen zin om dat dak in elkaar te knutselen.” De uitdaging in het project beviel hem wel. “Je weet aan het begin niet precies hoe je bij het einde gaat komen. We hadden alleen de oorspronkelijke tekeningen uit 1970 en een video van 5 minuten. Je moet je echt terug in de tijd verplaatsen, in de denkwijze van toen, om dit gebouw opnieuw op te bouwen. Maar als het dan lukt en je ziet die historische koepel steeds meer terugkomen, is dat natuurlijk echt mooi”

Gigantische koepel met materialen uit 1970
Waar Gerhard als projectleider het meest trots op is bij de herbouw? “We veranderen het landschap! Als ik ergens een wc-pot ophang, ziet bijna niemand dat. Maar zo’n enorme koepel, daar rijden elke dag mensen langs. En hoe leuk is het om aan je kinderen te vertellen: kijk dat heeft papa gebouwd. Bovendien is dit project natuurlijk uniek. Bijna iedere veertigplusser is weleens in de koepel geweest. En die zetten wij nu weer overeind.” Veel mannen op de bouw denken er net zo over, volgens Gerhard. Je draagt toch allemaal je steentje bij aan een ontzettend uniek project.