Zo'n enorm gebouw herbouwen; dat vereist heel wat mankracht en materiaal. Per dag werken er zo'n 20 à 35 mensen aan de enorme koepel en honderd leveranciers leverden allerlei producten. Die producten zijn natuurlijk zo duurzaam mogelijk!

Van mensenredder tot steigerbouwer
Het bouwpersoneel bestaat uit een gemêleerd gezelschap van lassers, stratenmakers, steigerbouwers en schilders. Ongeveer 40 tot 50% van het personeel bestaat daadwerkelijk uit monteurs. "Bij de bouw van zo'n koepel heb je allerlei mensen nodig", vertelt projectleider Gerhard Rijsdijk. "Er moeten bijvoorbeeld ook 'mensenredders' aanwezig zijn die in geval van nood bij kunnen springen." De mensen die meewerken aan de bouw zijn, net als de projectleider zelf, trots dat ze zo'n uniek gebouw opnieuw op de wereld mogen zetten.

Meer dan 100 leveranciers
De belangrijkste leverancier van materialen is vanzelfsprekend de Amsterdome, dat in 2003 werd afgebroken en werd opgeslagen in zeecontainers. De aluminium platen van het dak staan inmiddels op hun plek. Maar dat is niet alles: om de bouw te realiseren leveren meer dan 100 leveranciers producten voor het project. Zo moesten kwijt geraakte boutjes opnieuw gegenereerd worden met een 3D-printer en is er natuurlijk gereedschap, staal en hout nodig. Bij de keuze voor materialen wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van duurzame producten. Zo zijn de toiletpotten eerder gebruikt en is de voorkant van de bar gemaakt van de zeecontainers waar de dome in opgeslagen lag.

Een gebouw in een gebouw
Er kwam ook groffer geschut aan het bouwen van de dome te pas. Bijvoorbeeld de enorme hijskraan die het dak op zijn plek moest tillen. Toen het dak was gehezen, kon de volgende stap worden gezet. In de enorme koepel, kwam nog een extra koepel. "Normaal gesproken bouw je zoiets door middel van het hijsen van materialen, waarna het bevestigd kan worden. Maar nu kon dat niet omdat het dak er al op zat. Omdat alles met kleine machines, van binnenuit bevestigd werd, mochten de materialen hiervoor niet te zwaar zijn", vertelt Gerhard. "Door dit onderdeel van de bouw van tevoren precies uit te tekenen en te bekijken wat kan en wat niet kan, is ook dit gelukt." Het gebouw krijgt nu ook van binnen steeds meer uitstraling! 

Herbouw Amsterdome